dimecres, 5 de juny del 2013

"El mestre que va prometre el mar"



Potser tots ja ho sabeu, però a mi em va passar per alt la publicació d'aquest llibre i també l'exposició, és gràcies a la meva bona amiga Pepa Botella  i via twitter @punsetica  que me n'assabento. 

Un mestre, Antoni Benaiges de Mont-roig del Camp , va prometre als seus alumnes del poblet de Bañuelos de Bureba (Burgos) que els portaria a veure el mar, per això era  allí el juliol del 36, en plenes vacances,  quan el van detenir i afusellar.

Els nens es van quedar sense veure el mar. Aquell mar que  havien descrit en el seu quadern imprès,  perquè  Antoni Benaiges era un mestre del primers en aplicar la tècnica  Freinet,  de la utilització de la impremta.  Junt amb el llibre hi trobem un facsímil d'aquest quadern. 




Ara 75 anys després s'ha recuperat el cos i la memòria d'aquest mestre gràcies a Francesc Escribano, Sergi Bernal, Francisco Ferrándiz i Queralt Solé  autors del llibre 
Desenterrant el silenci] Antoni Benaiges, el mestre que va prometre el mar


A la xarxa també  podeu trobar diversos videos  de l'exposició que es va fer al Castell de Monjuic de les fotografies que il·lustren aquesta recuperació de la memòria històrica. 


Desenterrant el silenci
http://www.youtube.com/watch?v=1e8-b93roZ0
Desenterrando el silencio 
http://www.youtube.com/watch?v=NT3K90Dp-pw

Entrevista al fotògraf Segi Bernal 
http://www.youtube.com/watch?v=KdyhKwYbQKs

3 comentaris:

  1. Mercès Carme per fer-nos d'altaveu,

    si voleu saber del documental en el que treballem:

    http://www.verkami.com/projects/1385-el-retratista

    Salut!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Mercès a vosaltres per aquest llibre, per tota la recerca i per la recuperació de la memòria d'aquest mestre. Estarem atents al documental

      Salut

      Elimina